Wpływ substancji niebezpiecznych na źródła wody pitnej
Abstrakt
Woda pitna nie może być produkowana z każdej surowej wody powierzchniowej lub gruntowej w krajach Unii Europejskiej. Źródło
musi spełniać określone kryteria jakości wody surowej. Obecnie te wymagania spełniają źródła wody pitnej. Jednak w okresie zmian
klimatu, którym w szczególności towarzyszy długotrwała utrata objętości wody, ustalone wartości graniczne dla poszczególnych kategorii wód surowych mogą być często przekraczane. Społeczeństwo ludzkie musi być przygotowane na to zagrożenie i podejmować
w odpowiednim czasie kroki legislacyjne i techniczno-operacyjne w celu wyeliminowania ryzyka. W niniejszym opracowaniu poruszono zagadnienie w podstawowym zakresie i deklaruje, jakie producenci i jakie kroki można zastosować w praktyce, aby zwiększyć
odporność zasobów wodnych na oczekiwaną zmianę jakości wody.
Czasopismo pozostawia część majątkową praw autorskich autorowi.
Czasopismo zezwala autorom i zachęca ich do zamieszczania swoich artykułów na prywatnych stronach internetowych oraz w instytucjonalnych repozytoriach. Dotyczy to zarówno wersji przed opublikowaniem, jak i wersji po publikacji. Udostępniając swoje artykuły są zobowiązani do zamieszczenia szczegółowych informacji bibliograficznych, w szczególności (o ile to tylko możliwe) podania tytułu tego czasopisma.