Badania właściwości fizykochemicznych wybranych pszczelich produktów ubocznych jako materiałów do wytwarzania sfer białkowych
Abstrakt
Głównym celem tej pracy było określenie wpływu lokalizacji pasiek pszczelich w różnych częściach Polski na właściwości fizykochemiczne
wybranych miodów pszczelich. Badania koncentrowały się na określeniu właściwości przeciwutleniających produktów
api (pszczelich) . Analizowano również zawartość wody w miodzie, a także ich wartości pH. Do badań wybrano cztery rodzaje
miodów (spadziowy, lipowy, gryczany, akacjowy) pochodzące z różnych regionów Polski. Na podstawie uzyskanych wyników można
stwierdzić, że wytwarzane miody różniły się właściwościami fizykochemicznymi, co było związane z różnicami w ich składzie
chemicznym. Wszystkie badane miody wykazały właściwości przeciwutleniające. Można również stwierdzić, że zawartość wody
w analizowanych produktach była związana z ich pochodzeniem i odmianą. Analizując pomiary pH, można również zauważyć,
że wszystkie badane próbki charakteryzowały się właściwościami kwasowymi.
Copyright (c) 2021 Sonia KUDŁACIK-KRAMARCZYK,Magdalena GŁĄB,Anna DRABCZYK,Bożena TYLISZCZAK,Henryk KOŁOCZEK
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Czasopismo pozostawia część majątkową praw autorskich autorowi.
Czasopismo zezwala autorom i zachęca ich do zamieszczania swoich artykułów na prywatnych stronach internetowych oraz w instytucjonalnych repozytoriach. Dotyczy to zarówno wersji przed opublikowaniem, jak i wersji po publikacji. Udostępniając swoje artykuły są zobowiązani do zamieszczenia szczegółowych informacji bibliograficznych, w szczególności (o ile to tylko możliwe) podania tytułu tego czasopisma.